Schatkamer van Zeevruchten

Zeevruchten zijn schaal- en schelpdieren die in de zee voorkomen en die als voedsel voor de mens worden gebruikt. Soms worden ook weekdieren, zoals kwallen en octopussen onder deze categorie voedsel geschaard.

Zeevruchten

Bepaalde zeevruchten zoals oesters kunnen zowel "rauw" als verwerkt worden gegeten.

Gerechten
Weekdieren, schelp- en schaaldieren worden meestal bereid in tamelijk luxueuze gerechten. Ze zijn zowel geschikt als voorgerecht of als hoofdschotel. Bijvoorbeeld garnalen, scampi, kaviaar, sint-jakobsschelpen en kreeft. Een meer alledaags en erg geliefd zeegerecht is gestoofde mossel. Soms worden zeevruchten verwerkt worden tot boterhamsmeersel, bijvoorbeeld krabsla.

Met vis en zeevruchten worden soepen gemaakt als bouillabaisse, cacciucco, Gentse waterzooi. In de mediterrane keuken worden vis en zeevruchten verwerkt in populaire gerechten als paella en pizza.

Schrijven over al het eten uit zee is vermoeiend in het Nederlands. Onze taal heeft immers geen equivalent voor het Engelse allesomvattende “seafood”. Het maakt, net als in de meeste Europese talen, enkel onderscheid tussen vis en ongewervelde zeedieren (schaal- en schelpdieren). Een hele mond vol, die bovendien niet de hele lading dekt. Denk bijvoorbeeld aan zee-egels, zeekomkommers of aan het geroosterde zeewier rond een sushirolletje. Of aan de zeekraal, lamsoor en andere zeegroenten die steeds maar populairder worden.

In de van Dale is de term “zeevruchten” terug te vinden voor de verzameling van de schelp- en schaaldieren. Volgens van Dale kan er dus enkel mosselen, wulken, garnalen, krabben, kreeften en dergelijke mee benoemen, maar geen vis of andere zeeflora en -fauna. Niet helemaal juist vinden wij.

Zeevruchten zijn 'vruchten' uit de zee. Mossels en oesters bijvoorbeeld. Zeevruchten zijn over het algemeen redelijk geprijst. Het is een echte delicatesse voor de fijnproevers. Ze worden meestal gegeten als voorgerecht of apperatiefje. Maar een maaltjd van mosselen is natuurlijk niet te versmaden. Cocquilles (St. Jacobs-schelp) zijn erg bekende zeevruchten. Deze zitten in schelpen maar zijn ook los verkrijgbaar. Het is eiwitrijk en voedszaam eten. Mosselen en oesters kunnen we eventueel aanduiden met de generieke term ‘zeevruchten’, maar ook kokkels, venusschelpen, platschelpen, kamschelpen, jakobsschelpen, steenmosselen, kreukels, wulken en kinkhoorns vallen eronder. En al zitten ze niet zoals de bovengenoemde lekkernijen onder een even harde schelp: ook garnalen, zwemkrabben, spinkrabben, gewone krabben, langoesten, langoustines, kreeften, zee-egels en zeesprinkhanen bedoelen we als wij de generieke term ‘zeevruchten’ gebruiken. Het eten van zeevruchten is dan ook goed voor de gezondheid.