Shirely's Pearls
Vis en gezondheid
Steeds meer artsen en diëtisten wijzen op de heilzame werking van vis en adviseren wat vaker een visje te nemen ten koste van vlees. Het Voedingscentrum, het onafhankelijk adviesorgaan over voeding, adviseert minimaal tweemaal per week vis op het menu te zetten. Maar wat maakt vis zo gezond? Het gezegde “Zo gezond als een vis” bestaat niet voor niets, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten.

Omega-3-vetzuren
Omega-3-vetzuren, die veelvuldig voorkomen in vette vissoorten als haring, paling, sardines en makreel, vormen de olie voor de motor van ons lichaam. Zij hebben een positieve invloed op een groot aantal lichamelijke functies. Om dit aan te tonen zijn er in het verleden verschillende studies naar de werking van omega-3-vetzuren gedaan en diverse onderzoeken vinden ook nu nog plaats. Uit de reeds bekende onderzoeken kan worden vastgesteld dat er een verband bestaat tussen de inname van omega-3-vetzuren en een gezondheidsbeschermend effect, aangezien de volgende werkingen zijn aangetoond via de zeven V's:

  • Verbetering van de stromingseigenschappen van het bloed.
  • Verlaging van het gehalte aan bloedvetten en daardoor een vermindering van het risico op aderverkalking.
  • Vorming van vaatverwijdende weefselhormonen.
  • Vergroting van de vloeibaarheid van celmembranen.
  • Verlaging van de bloeddruk.
  • Vermindering van het risico op plotselinge hartdood.
  • Verbetering van de werking van witte bloedcellen bij ontstekingsreacties.