Matjes Salade (maaltijd-haringsalade)

Matjes Salade(maaltijd-haringsalade)

Onze oosterburen zijn gek op haringsalade. Maar een Hollander zal ook genieten van dit Duitse recept.Geschikt als hoofdmaaltijd op een zomerse dag in de tuin.
Het lijkt wat vreemd om te maken, maar het is geweldig van smaak.

Ingrediënten:

4 zoute haringen,
Zout,
peper, 
ijsbergsla,
1 vleestomaat,
1 bosuitje,
1 appel,
1 eet. citroensap,
1 blikje mais (nettogewicht 340 gr.),
1 blikje mandarijntjes(nettogewicht 310 gr.)
4 eetl. zure room,
2 theel.mosterd,
1 takje verse dille.
200 gr. geschrapte krieltjes. (maar een mooie kruimige aardappel is ook heerlijk)

Voorbereiding

Kook de krieltjes in weinig water met wat zout gaar in 15 min.4 bladen sla wassen en laten uitlekken,Tomaat ontdoen van pitjes en klein snijden.

Bereidingswijze
Appel zonder schil in stukjes snijden en besprenkelen met wat citroensap.
Bosuitje in stukjes snijden.Haring in reepjes snijden. Mais afgieten. Mandarijntjes afgieten en wat sap bewaren. In kom zure room, mosterd, 2 eetl. mandarijntjesvocht en 1/2 eetl. citroensap door elkaar roeren. Vermengen met de tomaat,haring,appel,uitgelekte mais en mandarijntjes. Op smaak brengen met peper en zout. Salade op ijsbergslabladen scheppen. 

Geef er de warme kruimige aardappels bij en drink het met een mooi glas Elzasser wijn.

Eet smakelijk!