Schar à la Oma Snoek

GestoofdeScharIngrediënten voor vier personen

Bereiding: 60 minuten

Dit recept is een Volendams recept en afkomstig van Oma Snoek
Benodigd:

Vijf grote schar vissen
Zout, peper
Ongeveer 4 eetlepels boter
citroensap van halve citroen

Werkwjze:

1. Was de schar en zout 'm. Knip de vissen overdwars in drie stukken.
2. Zet de vissen naast elkaar (de lange kanten rechtop of overlappend) in een pan.
3. Strooi de peper erover,
4. Sluit de pan met een deksel met alleen het aan hangend water. Als dat te weinig is of dreigt droog te koken, dan een half kopje water toevoegen.
5. Breng het aan de kook. Dan het vuur temperen en een kwartiertje op een matigvuur zetten.
5. Doe de boter in blokjes daarna erop.
6. Doe het citroensap erbij
7. Een uur op een zeer laag vuur (of op een plaatje om het effect van een petroleumstel van vroeger te simuleren) dan krijg je letterlijk boterzachte vis waarvan de kleine graatjes
(botten, zeggen ze in Volendam) zo goed als geheel zijn opgelost.

Serveren met rode kool met een appeltjes erdoor.

wijnkeuze: Elzasser of Sauvignon Blanc als je geen rode kool erbij serveert.
Kies je wel voor rode kool server er dan een Oostenrijkse Blauwe Zweigelt bij.